Matematică
SuzanaMacovei
6

Rezolvati ecuatiile :  a) 0,(3) * x - 5 - 1,(2) * x + 1 supra 4 = -5 supra 2                                                                    b) modul de 2x + 1 = 7                                                                                                                                                                                        

+0
(2) Răspunsuri
RobertRoby2

a) 3/9·x-5-1/2·x+1/4=-5/2    Poti simplifica prima fractie: 1/3·x-5-1/2·x+1/4=-5/2    Aduci la acelasi numitor peste tot(numitorul comun fiind 12): 4/12·x-60/12-6/12·x+3/12=-30/12   Acum ca ai acelasi numitor, ii poti elimina: 4x-60-6x+3=-30 -2x=30/·(-1) 2x=-30 x=-30/2 x=-15 b) |2x+1|=7   ⇔ 2x+1=7        sau       2x+1=-7 2x=7-1                     2x=-7-1 2x=6                        2x=-8 x=6/2                       x=-8/2 x=3                          x=-4 x∈{3;-4}

vasea2000

0,(3)x-5-1,(2)x+1/4=-5/2 3/9x-5+12/9x=1/1=-5/2    Aducem la acelasi numitor(numitorul comun fiind 36) 12/36x -180/36+48/36x+9/36=-90/36     Separam termeni cu x in partea stanga si termeni fara x in partea dreapta 12/36x+48/36x=-90/36+180/36-9/36 60/36x=81/36 x=81/36:60/36 x=81/36 inmultit cu 36/20    Se simplifica 36 cu 36 prin 36 si 81 cu 60 prin 3 x=27/20 b)modul din 2x+1=7 2x+1=7 2x=7-1 2x=6 x=6:2 x=3

Adaugă răspuns