Matematică
floryles
3

Fie expresia E(y)= [latex] \frac{1}{(y+1) {2} } + \frac{1}{y {2} -1} + \frac{1}{(y-1) {2} } - \frac{2y {2}+2 }{(y {2}-1) {2} } [/latex]  a) Pentru ce valori reale ale lui y expresia nu are valoarea definita ( nu are sens) ? b) Aratati ca E(y)=[latex] \frac{1}{y 2-1} } [/latex] c) Rezolvati ecuatia : 7·E(y)=[latex] \frac{3}{y-1} [/latex] d) determinati valorile y∈ Z pentru care 4(y+1)·E(y) este numar intreg 

+0
(1) Răspunsuri
asdfghjkl123

[latex]\frac{1}{(y+1)^2}+\frac{1}{(y-1)(y+1)}+\frac{1}{(y-1)^2}-\frac{2(y^2+1)}{(y-1)^2(y+1)^2}=[/latex] [latex]=\frac{(y-1)^2+(y-1)(y+1)+(y+1)^2-2y^2-2)}{(y-1)^2(y+1)^2}=[/latex] [latex]=\frac{2y(y-1)+2y(y+1)-(y-1)(y+1)-2y^2-2}{(y-1)^2(y+1)^2}=[/latex] [latex]=\frac{4y^2-y^2+1-2y^2-2}{(y^2-1)^2}=[/latex] [latex]=\frac{y^2-1}{(y^2-1)^2}=\frac{1}{y^2-1}[/latex] Bine că am observat imediat și am editat :))

Adaugă răspuns