Matematyka
666paula666
3

W czasie wakacji Adam pracował przy zbiorze truskawek i zebrał 75 zł. Wyniki zbioru przedstawił na diagramie słupkowym. Poniedziałek : 40 kg Wtorek : 80 kg Środa : 60 kg Czwartek : 45 kg a) Ile kg truskawek zebrał Adam? b) Jaki procent truskawek zebrał w środę, a jaki w czwartek? c) O ile % więcej zebrał we wtorek niż w poniedziałek? d) Ile % kwoty uzyskanej ze sprzedaży tych truskawek stanowi zarobek Adama?

+0
(2) Odpowiedź
missmagda1221

a) 40 kg+80kg+60kg+45kg=225kg łącznie b) środa 80% czwartek 60% c) wtorek 80 % poniedziałek 40 %   Obliczenie: 80%-40%= 40% Odp. O 40 %

aguniaa88

a) 40+80+60+45=225 kg b) 60/225 =26,7% w przybliżeniu  45/225= 20 % c) 80/225 =35,6%  40/225=17,8%  35,6% -17,8%=17,8% d) nie ma jak tego policzyć    

Dodaj swoją odpowiedź