Matematyka
nikess
4

Rozwiąz wykorzystując wzory skróconego mnożenia (2-x)(2+4)²

+0
(2) Odpowiedź
domino810

To dziwne że w drugim nawiasie niema "x" temu nie ma sensu stosować tych wzorów: (2-x)(2+4)²= (2-x)(6)²= (2-x)(36)=72-36x jeśli jednak jest (2+x)² wtedy owszem jest sens i wygląda to tak: (2-x)(2+x)²= (2-x)(4+4x+x²)= 8+8x+2x²-4x-4x²-x³= -x³-2x²+4x+8 <----- odpowiedz

miniusia1512

(2-x)(2+x)² = (2-x)(2+x)(2+x) =(4-x²)(2+x) =-x³-2x²+4x+8                   (a - b)(a + b) =   a²-b²

Dodaj swoją odpowiedź