Matematyka
Pauula43
11

Liczby rzeczywiste : Uprość wyrażenie, a następnie oblicz jego wartość dla podanego x. A) (Pierwiastek z 2-x)^2-(2x^3+1)(2x^3-1) X= pierwiastek z 2 B) (x-3)^2+pierwiastek z 5(2x+pierwiastek z 5)(pierwiastek z 5-2x)-(1-x)^2 X=-pierwiastek z 5

+1
(1) Odpowiedź
Izka08

A) ( √2-x)^2-(2x^3+1)(2x^3-1) = (√2)^2 - 2√2x +x^2 - (4x^6 - 2x^3 +2x^3 -1) =2 - 2√2x +x^2 - 4x^6 +1 = -4x^6 + x^2 -2√2x +3X= √2-4*(√2)^6 +(√2)^2 - 2*√2*√2 + 3 = -4*8 + 2 -2*2 + 3 = -32 +2 -4 +3 = -31 B) (x-3)^2+ √5(2x+√5)(√5-2x)-(1-x)^2 = = x^2 - 6x +9 + √5(2√5x -4x^2 +5 -2√5x)-(1-2x+x^2) == x^2 - 6x + 9 + √5(-4x^2 +5) - 1 +2x - x^2 == x^2 - 6x + 9 -4√5x^2 +5√5 - 1 +2x -x^2 == -4x + 8 - 4√5x^2 + 5√5 X= - √5 -4*(-√5) + 8 - 4*√5*(-√5)^2 + 5√5 == 4√5 + 8 -20√5 + 5√5 = = -11√5 +8

Dodaj swoją odpowiedź