Matematyka
vitchia
2

Do sklepu przywieziono 223 kg cukierków w pojemnikach 10 kg i 17 kg. Ile było łącznie pojemników?

+0
(2) Odpowiedź
luki17

223kg to może być 9 pojemników po 17kg i 7 pojemników po 10kg dlatego, że  9*17=153, a 7*10=70 153+70=223 9+7=16 odp. Łącznie było 16 pojemników

karola1312

17kg*9=153kg 10kg*7=70kg 153kg+70kg=223kg   9+7=16   Odp:16 pojemników

Dodaj swoją odpowiedź