Matematyka
buzbee
1

(-a "do 2 potęgi" + 2ab - 1) + (a " do 2 potęgi" - 4ab + 5) dla a=1/4 ( jedna czwarta) dla b=2

+0
(2) Odpowiedź
ania3188

[latex](-a^2+2ab-1)+(a^2-4ab+5)\\dla\ a=\frac14\ ;\ b=2[/latex]   [latex][-(\frac14)^2+2\cdot\frac14\cdot2-1]+[(\frac14)^2-4\cdot\frac14\cdot2+5]=\\=(-\frac{1}{16}+1-1)+(\frac{1}{16}-2+5)=\\=-\frac{1}{16}+3\frac{1}{16}=3[/latex]    

demi1396

[latex](-a^{2}+2ab-1)+(a^{2}-4ab+5)=[/latex] [latex]=-a^{2}+2ab-1+a^{2}-4ab+5=[/latex] [latex]=-2ab+4[/latex] [latex]-2*\frac{1}{4}*2+4=-1+4=3[/latex]   Najpierw uproszczamy działanie potem podstawiamy. Tak jest prościej, bo zmniejsza się ryzyko popełnienia błędu w obliczeniach. Pozdrawiam ;)

Dodaj swoją odpowiedź