Matematyka
kamcia37
34

1. Rozwiąż równania. a) (3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)-(5x+7) b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)=-(2x-3)-(x-7) c) (4x-5)+(x-7)-(2x-8)=(-3x)+4)-(x-6) d) -(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x) 2.Rozwiąż równania. a) 3(x-4)-4(2x-7)=2(x+5) b) 2(2x-3)+3(4-x)=-(x+1) c) 2(x-3)-4(3+x)=-3(x+2)+2(2x-1) d) 6(x+1)+3(2-x)=2(2x-1)-(4-x) 3. Rozwiąż równania. a) 2(x-7)-3(x+2)=4(x+3)+2(x-9) b) -3(x+6)-6(2x+8)=-2(4-x)+9(x+8) c) -8(x+2)+3(x+5)=-2(2x+3)+4(2x-1) d) 6(4-x)+5(2x-5)=4(x-1)-3(4-x) Pomóżcie ! ; )))))))))))

+3
(1) Odpowiedź
Freda15

1. a)(3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)-(5x+7) 3-2x-x-4-2x-5=3x-4-5x-7 -6-5x=-11-2x -5x= -5-2x -3x=-5 x=-1,(6) b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)=-(2x-3)-(x-7) 4-x-2x-3+x-4=-2x+3-x+7 -3-2x=-3x+10 -2x=-3x+13 x= 13 c)(4x-5)+(x-7)-(2x-8)=(-3x)+4)-(x-6) 4x-5+x-7-2x+8=-3x+4-x+6 3x-4=2x+10 3x= 2x+14 x=14 d)-(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x) -4+2x-2x-4=3x-1+2x-5-7+3x -8=8x-13 5=8x 0,625=x Mam nadzieje ze pomoglam. Przepraszam ale duzo tych prfzykladow i nie chce mi sie juz za tylke punktow. Mam nadzieje ze rozumiesz:) pozdrawiam

Dodaj swoją odpowiedź